Kerstschaamte

Gepubliceerd door Tel op

De sfeer rondom kerst is uniek.
Versierde winkels en huizen met lichtjes. Schuifelende mensen met cadeaus in rood glanzend papier onder de arm. Glinsterende kerstballen, muziek, chocolade kransjes, brandende kaarsen en het opsnuiven van dennengeur.

En dan last but not least; boodschappen doen voor het diner en iets nieuws kopen om aan te trekken. Commercie en kerst zijn broer en zus. Alles tot één doel; klanten lokken om aankopen te doen.
De etalages worden extra opgepoetst en versierd met glitter. En toegegeven. Wat is er nu leuker dan te winkelen rondom de kerstdagen als alles zo mooi is uitgestald?

Hebbe, hebbe, hebbe, is het motto.
Er sluipt bij mij een knagend gevoel naar binnen als ik zie hoe onnadenkend wij spullen kopen. Wordt er nog wel gekeken naar de hoeveelheid plastic die in deze wegwerpcultuur gekocht wordt en hoe zit het met het voedsel dat we met z’n allen verspillen?
Weer een extra colbertje en een nieuwe blouse. Zou het niet een idee zijn om kleren te ruilen met een vriend of familie? Recycling, hoe leuk is dat.
En iedereen heeft toch nog wel iets moois in de kast hangen om weer aan te trekken. Moet het nu echt iets van de laatste mode zijn? Dat koopgedrag kan best iets minder.

Groente kan ook zonder plastic verpakking gekocht worden. Of thee, koop het los en zet het in een thee-ei. Dan heb je meteen een leuk cadeautje.
Er worden blindelings liflafjes gekocht, puur en alleen om het kopen. En kerst is een uitgelezen tijdstip hiervoor.

Vanochtend was ook ik één van die winkelende mensen die de verleiding niet kon weerstaan om iets voor kerst te kopen. Een kerststukje met een metalen roos in het midden. Het was een cadeau en zat in een glazen pot in plaats van in een van plastic. Dus goed, dacht ik. Daarna deed de verkoopster er een plastic papiertje om. Eigenlijk niet nodig, dacht ik later. Is het nou echt zo erg wanneer er niets uit te pakken valt?

Tot mijn schaamte moet ik bekennen nog twee goudgekleurde takken gekocht te hebben. Ook een cadeautje en diegene voor wie het was, was er blij mee. En kopen is gewoon leuk, zeker als ik zie hoe mooi ze in een vaas op de schoorsteen bij haar staan.

Categorieën: Columns