Beginnende kok 

Gepubliceerd door Tel op

Een verjaardag ten tijde van corona is niet gezellig. Geen feestje, uitstapje of een terrasje.

In ieder geval moest er wel een cadeautje gekocht worden. De jarige wist zelf niets te verzinnen. Hij had nog geen seconde aan zijn verjaardag gedacht. Zijn vriendin lag met corona op de bank. Doodziek. 

‘Hoe moet het nu met koken?’ vroeg ik. ‘Ik neem me voor om het te gaan leren,’ zei hij. Zo kende ik hem niet. Koken was voor hem een groot probleem. Het was duidelijk. Ik zou hem een kookboek geven, zodat hij zijn goede voornemen niet zou vergeten. Een vegetarisch kookboek want vlees en vis daar moesten ze niets van hebben.

Ik belde mijn favoriete boekwinkel. In verband met corona moest ik een tijd reserveren. Op zaterdagochtend mocht ik van 11 tot 12 uur shoppen. Eén uur om een kookboek uit te zoeken leek me meer dan genoeg.

Alleen al de aanblik van al die uitgestalde kookboeken deed me duizelen. Ik vroeg advies.

‘De vegetarische kookbijbel wordt veel verkocht.’ De verkoopster duwde me een superdik boek in mijn handen. Ik kwam al snel tot de conclusie: te moeilijk. De jarige had in heel zijn leven niet meer gedaan dan kant en klaar- maaltijden in de magnetron schuiven. 

‘Hier, dit dan misschien.’ Ze gaf me een kookboek met alleen maar plaatjes. Even was ik enthousiast, om het vervolgens weer aan de kant te schuiven. Er stond geen enkele uitleg in. ‘Hij heeft echt nog nóóit gekookt.’ Ze staarde me met grote ogen aan en zei niets.

Ongeveer alle boeken die daar lagen, had ik bekeken. Hoe was het mogelijk, geen enkel vegetarisch kookboek voor een beginnende kok. Ik was weg van het kookboek van Shane Kluivert. Het was jammer genoeg voor kinderen. Voor de zekerheid ging ik nog even naar de boekenkast waar ook een paar kookboeken stonden. Daar stond het: ‘Last minute vegetarisch’, snel en makkelijk. Dit zocht ik.

Met snelle pas liep ik naar de kassa. In de rij begon ik te twijfelen of het echt wel zo makkelijk was. Ik bladerde en zag een gerecht met appel, er stond: Wanneer je een appel doormidden snijdt moet je allereerst beginnen het klokhuis eruit te halen. Gelukkig, er bestond toch een simpel vegetarisch kookboek.

Categorieën: Columns